Over de auteurs

Mirjam van der Waals

Ing. Mirjam van der Waals is in 1997 met lof afgestudeerd bij de opleiding Industrieel Product Ontwerpen van de Haagse Hogeschool. Ze werkte jaren als Industrial Designer bij gerenommeerde ontwerpbureaus Spirid en Pilots. Daar werkte ze
in alle stadia van het ontwerpproces – van ideefase tot productievoorbereiding– en ontwikkelde diverse producten die succesvol op de markt zijn geïntroduceerd.

Mirjam van der Waals

Mirjam vervolgde haar carrière als docent Industrieel Product Ontwerpen bij de Haagse Hogeschool, waar zij tevens deel uitmaakte van het managementteam van de opleiding.
Momenteel werkt Mirjam als kerndocent bij de bachelor opleiding Industrieel Productontwerp bij de Hogeschool NCOI. Daarnaast is ze freelance onderwijsontwikkelaar en tevens belast met het reilen en zeilen van een eigen bedrijf. Door haar ervaring als docent begrijpt Mirjam het belang van een goede, begrijpelijke, theoretische ondergrond voor studenten.

Mirjam is van mening dat de theorie beter aanslaat bij studenten als hij op een beknopte en praktische manier wordt uitgelegd. Voorbeelden en foto’s uit de praktijk spreken meer aan dan langdradige academische teksten. Daarnaast vindt zij het belangrijk dat ontwerpers hun vak in een breed perspectief kunnen zien (historisch, praktisch, sociaal, bedrijfskundig, ecologisch).
Dit zijn belangrijke motivaties geweest voor het schrijven van dit boek.

 

Jop Timmers

Ing. Jop Timmers startte zijn studie Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft in 1992 en ging in 1994 naar de Haagse Hogeschool waar hij in 1998 de opleiding Industrieel Product Ontwerpen succesvol afrondde. Tijdens zijn studie deed hij werkervaring op bij Flex Development (nu FLEX/ the INNOVATION lab), Frits
Nossbaum en GE Plastics (nu Sabic Innovative Plastics). Direct na zijn studie werd hij aangetrokken door de Haagse Hogeschool als ontwerpdocent voor één dag in de week. De overige dagen
werkte Jop als ontwerper, eerst als freelancer, later bij bureaus: Fontis ontwerpers (nu Smool), Pilots Product Design en als Senior Design Consultant bij multidisciplinair ontwerpbureau Reggs. In 2009 behoorde hij tot de eerste groep van twintig ontwerpers die werden getraind als Cradle to Cradle ® Design Consultant.

Jop Timmers Design for Good

In 2011 werd hij Innovatie Manager bij Hildering Packaging en startte hij daarnaast zijn eigen bedrijf Design for Good, waarmee hij zich richt op projecten die ook duurzaam en sociaal succesvol zijn.
In de negen jaar dat hij lesgaf zag hij het belang van het uiteenzetten van praktijksituaties aan studenten voor een beter begrip van lesstof.
Een goede beheersing van ontwerpprocessen zorgt er volgens hem voor dat de ontwerper (of student) zijn aandacht voor een groter deel kan richten op het continu verbeteren van zijn
vaardigheden als ontwerper.